Wandelcoaching bij
Stress en Burn-out
Introductie
Het is mijn missie om als wandelcoach mensen met stress en burn-out op een professionele wijze te helpen op weg naar herstel. Als wandelcoach begeleid ik hen en geef ze handvatten om in balans te kunnen blijven.
Stress is een veelvoorkomend verschijnsel in onze huidige maatschappij. Vrijwel iedereen kent stress uit eigen ervaring. Mensen bestempelen het verschijnsel stress meestal als negatief. Mensen kunnen er ziek van worden. De maatschappelijke kosten van stress zijn dan ook enorm, om over het persoonlijk leed nog maar te zwijgen.
Wat is stress eigenlijk?
De Oostenrijkse arts Hans Selye (1907-1982) gebruikte de term stress in 1936 voor het eerst. Hij kan daarom als de ‘vader van de stress’ beschouwd worden. Stress is een vorm van spanning of druk en hoeft niet per definitie ongezond te zijn. Sterker nog, we hebben allemaal wat stress nodig om goed te kunnen functioneren.
Gezonde stress
In bepaalde mate is stress dus gezond. Denk hierbij aan de spanning om iets te presteren, zoals bij een presentatie, examen of sollicitatiegesprek. Je bent gefocust op je taak en na deze activiteit verdwijnt de spanning weer en komt het lichaam weer tot rust.
Ongezonde stress
Stress is ongezond als de spanning te hoog oploopt of te lang duurt en je geen tijd wilt of kunt nemen voor herstel, ontspanning en rust. Bij langdurige stress is de balans tussen draagkracht en draaglast verstoord en kunnen stressklachten optreden die zich kunnen uiten in lichamelijke en psychische klachten. Hierbij kan je denken aan conflicten op het werk, ruzie in de familie of relaties die geen stand houden. Deze zaken hebben allemaal een negatieve invloed op ons immuunsysteem.
Chronische stress – overspannenheid
Wanneer je continu in een staat van stress verkeert spreken we van chronische stress. Je negeert de vraag naar rust en je gaat maar door. Ongeveer 1,3 miljoen Nederlanders kampen hiermee. Door de adrenaline en cortisol worden bepaalde lichaamsprocessen in de organen stopgezet. Mensen melden zich steeds vaker ziek. De werknemer wordt steeds onzekerder over zijn eigen kwaliteiten, gaat nog harder werken en de lat hoger leggen. Alarmsignalen, zoals fysieke klachten worden meestal genegeerd. Bij chronische stress ligt een burn-out op de loer.
Burn-out
Het komt, zoals je misschien weet, in alle lagen van de bevolking voor. In de politiek, zorg, onderwijs, millennials en ouderen. Burn-out is een reactie van het lichaam op een lange periode van stress en overbelasting. Het is het gevoel van totale lichamelijke en emotionele uitputting. De accu is leeg en de werknemer kan niet meer slapen, is heel moe en heeft het gevoel gefaald te hebben. De altijd gemotiveerde en betrokken werknemer stort volledig in en kan niet meer. Het is op!
Ervaringsdeskundige
Op mijn 38e jaar heb ik zelf ondervonden wat een burn-out is. Mijn accu was helemaal leeg! Nooit gedacht dat het mij zou kunnen overkomen. Ik zorgde meer voor een ander dan voor mezelf. Dit was één van mijn valkuilen. Een heftige periode in mijn leven voor mij en mijn omgeving. Na mijn burn-out is het mijn passie geworden bij te dragen aan het welzijn van mensen met stress en burn-out en hen te helpen naar een duurzaam herstel.
Werkwijze
Wat is mijn aanpak als Stress en Burn-out coach?
In 6 fasen gaan we van een Burn-out naar Balans. In het hele proces ga je werken aan jezelf, waarbij ik je begeleid. Thuis op de bank gaan zitten, helpt namelijk helemaal niets. Sterker nog, je gaat hier nog verder mee achteruit. In mijn aanpak maak ik gebruik van verschillende oefeningen en werkvormen. Deze oefeningen zijn evidence-based, dus gebaseerd op theoretische modellen en wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van de oefeningen.
Fase 1: Intakegesprek
We starten met een intakegesprek. Iedere burn-out is anders en dit vraagt dan ook om maatwerk.
Fase 2: Accepteren en perspectief bieden
In deze fase is het belangrijk om te accepteren dat het niet meer gaat en dat je begrijpt dat er iets moet gebeuren. Je gaat ook leren hoe je je eigen kalmeringssysteem aan kan zetten.
Fase 3: Herstellen in de natuur
In deze fase leer je op een effectieve manier je stress te ontladen, waardoor je je weer kunt ontspannen. Met beide voeten op de grond gaan we letterlijk en figuurlijk stap voor stap naar jouw herstel. Dit betekent dat we echt in beweging gaan komen! Na de eerste wandeling ga je naar huis met praktische en ervaringsgerichte oefeningen, die je meteen in de praktijk kunt brengen.
Fase 4: Onderzoeken en perspectief bieden
Belangrijk is het om erachter te komen waar de stressveroorzakende factoren vandaan komen. En wat is er nodig voor jouw herstel? Wat zijn jouw waarden en werkhulpbronnen? Hiermee focus je je op de toekomst.
Fase 5: Exploreren naar mogelijkheden op het werk
Wat kunnen de werkgever en werknemer doen om de werknemer weer te laten floreren?
Fase 6: Afronding coachtraject
Wanneer jij weer helemaal in balans bent, sluiten we het coachtraject af. Hier evalueren we het coachtraject en nemen we afscheid van elkaar.